Στην clicks2apps τα τελευταία χρόνια έχουμε εστιάσει στις λύσεις με βάση το open source software. Αρκετές φορές οι υπεύθυνοι των εταιριών επιλέγουν λύσεις πακέτο αγνοώντας τη δύναμη αλλά και την ευκολία που μπορεί να τους προσφέρει το opensource software. Αυτό φυσικά οφείλετε στη αρκετά μεγάλη κοινότητα που έχει αγκαλιάσει το opensource software αλλά και το αναπτύσσει ταχύτατα.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να γράψω μια σειρά από howtos με βάση το Linux. Μέσα από μια σειρά από κείμενα θα δούμε βήμα προς βήμα την εγκατάσταση ενός Linux Server αλλά και την παραμετροποίηση ρόλων όπως web, mail Server, ftp server. Θα δούμε πόσο εύκολο είναι να γίνει η διαχείριση του Server μας μέσω webmin θα εγκαταστήσουμε lamp και θα παραμετροποιήσουμε ένα CMS(κατά προτίμηση το drupal).Τελειώνοντας αυτή τη σειρά των tutorials θα δώσουμε στον  linux server μας  ποιο advanced λειτουργίες όπως τον docker για τη λειτουργία του server μας ως container hosting server(kubernets).

Είμαι σίγουρος πως μέσα από αυτά τα tutorials θα δείτε την απλότητα στην εγκατάσταση και χρήση  ενός linux server.


Howto #1: Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να εγκαταστήσουμε την έκδοση Linux της επιλογής μας. Για τις ανάγκες του κειμένων έχω χρησιμοποιήσει την έκδοση Ubuntu 16.04 Server σε vmware με 2gb ram και 30gb σκληρό δίσκο.
 Η διανομή του Ubuntu Server είναι δωρεάν και μπορείτε να τη κατεβάσετε από την εξής διεύθυνση https://www.ubuntu.com/server. Τέλος, σε περίπτωση που δεν διαθέτετε vmware δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μπορείτε να κατεβάσετε από την oracle το virutalbox(https://www.virtualbox.org/) που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Βήμα 1.
Δημιουργούμε ένα virtual machine στο vmware και ως dvd-rom βάζουμε το image του linux server που κατεβάσαμε.

Βήμα 2.
Επιλέγουμε τη πρώτη επιλογή "Install Ubuntu Server" .


Βήμα 3.
Επιλέγουμε γλώσσα εγκατάστασης και τοποθεσία ώστε ο server μας να πάρει τα σωστά regional settings.



Βήμα 4.
Η εγκατάσταση του Ubuntu Server θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον τύπο πληκτρολογίου που διαθέτουμε.



Βήμα 5.
Αμέσως μετά η εγκατάσταση θα προσπαθήσει να εντοπίσει διαθέσιμο το hardware.


Βήμα 6.
Στη συνέχεια θα φορτώσει τον installer για την υπόλοιπη της εγκατάσταση.


Βήμα 7.
Η εγκατάσταση του linux εξ ορισμού θα προσπαθήσει μέσω dhcp να δώσει αριθμοδότηση ip στις κάρτες δικτύου που θα εντοπίσει ως διαθέσιμες. Μπορούμε να προσπεράσουμε αυτό το βήμα αφού θα δώσουμε static ip στον server μας αργότερα.


Βήμα 8.
Σε αυτό το βήμα συμπληρώνουμε το επιθυμητό hostname.



Βήμα 9.
Συμπληρώνουμε τα στοιχεία για τον superuser του server.




Βήμα 10.
To σύστημα θα ρυθμίσει την ώρα βάση του γεωγραφικού προσδιορισμού.


Βήμα 11.
Σε αυτό το βήμα ο installer μας προτρέπει να δημιουργήσουμε τα partition στον σκληρό δίσκο. Μια καλή πρακτική είναι να αφήσουμε τον installer να επιλέξει τον τρόπο που θα χωρίσει τα partition.





Βήμα 12.
Μετά τη δημιουργία των partitions ο installer θα ξεκινήσει τη βασική εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Βήμα 13.
Στα επόμενα βήματα ο installer θα επικοινωνήσει μεσώ internet για να κατεβάσει ανανεώσεις στα πακέτα που θα εγκαταστήσει. Σε περίπτωση που ο Server βγαίνει μέσω proxy στο internet σε αυτό το βήμα θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

Βήμα 14.
Ο Installer θα διαβάσει και θα ενημερώσει τα πακέτα που χρειάζονται εγκατάσταση και θα μας προτρέψει για τον τρόπο που θα θέλουμε να τρέχουν οι εγκαταστάσεις στον linux server.



Βήμα 15.
Είναι ποιο εύκολο να εγκαταστήσουμε από την αρχή τους ρόλους που θέλουμε να έχει ο Server μας. Φυσικά οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε μπορούμε να βγάλουμε ή να βάλουμε ρόλους στο σύστημα μας.

Στη δική μας περίπτωση εγκαταστήσαμε μόνο τα βασικά εργαλεία του συστήματος και τον ρόλο του lamp Server γιατί θα δοκιμάσουμε να εγκαταστήσουμε CMS στα επόμενα tutorials.

Βήμα 16.
lamp είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Linux Apache MySql PHP και είναι το framework που εγκαθιστά ότι είναι απαραίτητο ώστε ο server να πάρει τον ρόλο του webhost. Κατά την εγκατάσταση του lamp θα χρειαστεί να δώσουμε root password για τη χρήση του mysql.

Βήμα 17.
Μετά από αρκετή ώρα τα πακέτα έχουν εγκατασταθεί στον σκληρό δίσκο του server και ο Installer θα πρέπει να εγκαταστήσει τον bootloader ώστε να μπορεί να εκκινεί ο Server. Συνήθως η εγκατάσταση γίνετε στο Master boot record γιατί σε περιβάλλον server δεν διαθέτουμε διπλά λειτουργικά συστήματα.

Βήμα 18.
Μετα και την εγκατάσταση του bootloader η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί. Βγάζουμε οποιοδήποτε media έχουμε στον υπολογιστή στο virtual machine απλά διαγράφουμε τη σύνδεση με το linux image απο το dvd-rom και κάνουμε  reboot.

Αν μετά την επανεκκίνηση έχεις φτάσει στο login του terminal τότε συγχαρητήρια, κατάφερες και ολοκλήρωσες το πρώτο tutorial με επιτυχία.

Στο επόμενο howτο #2 θα δούμε πως μπορούμε να παραμετροποιήσουμε τις βασικές λειτουργίες του συστήματος μας. Ποιο αναλυτικά θα μάθουμε πως μπορούμε να επιλέξουμε staticIP μέσα από το terminal πως αναβαθμίζουμε το σύστημα μας και πολλά άλλα.

Το κείμενο έχει αναδημοσιευτεί από τη σελίδα clicks2apps.com